Uit deze kosten bestaat kosten koper

Als je een bestaande woning koopt, betaal je niet alleen de koopsom, maar ook de kosten koper. De afkorting van kosten koper (k.k.) heb je in je zoektocht vast al regelmatig voorbij zien komen. Maar uit welke kosten bestaan de kosten koper nu eigenlijk? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Overdrachtsbelasting
Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaald als je een bestaande woning koopt. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom.

Notariskosten
Elke koper is verplicht een notaris in te schakelen voor de overdracht van een woning. De kosten van een notaris verschillen per kantoor. Je betaald notariskosten voor het opstellen van een leveringsakte (akte van levering) en voor de inschrijving van jou als eigenaar bij het kadaster. Daarnaast moet er vaak ook een hypotheekakte worden opgesteld. Ook aan het inschrijven en opstellen van deze hypotheekakte zitten kosten verbonden.

Taxatiekosten
Voor het verkrijgen van een hypotheek heb je een gevalideerd (NWWI) taxatierapport nodig. Ook aan deze taxatie zitten kosten verbonden. Wil jij ook je verbouwing meefinancieren? Dan moet ook de verbouwing mee getaxeerd worden en hier rekenen veel taxateurs een meerprijs voor.

Bouwkundige keuring
Om te voldoen aan je onderzoeksplicht is een bouwkundige keuring vaak raadzaam. Vooral bij oudere woning kunnen de onderhoudskosten zich nog weleens opstapelen. Het is dus fijn om deze kosten op voorhand inzichtelijk te krijgen. De bevindingen van de bouwkundige keurder worden vastgelegd in een bouwkundig rapport, zodat je exact weet voor welke kosten je (in de nabije toekomst) komt te staan.

Kosten aankoopmakelaar
Schakel je een aankoopmakelaar in om je te begeleiden bij de aankoop? Dan vallen ook deze kosten onder de kosten koper en zijn dus voor jouw eigen rekening.

Kosten hypotheekadviseur
Ook voor de advies- en bemiddelingskosten van jouw hypotheekadviseur moet je betalen en ook deze kosten zijn onderdeel van de kosten koper.

NHG
Valt jouw hypotheek binnen de Nationale Hypotheek Garantie? Mooi, maar je moet hier wel voor betalen. De kosten voor een NHG zijn vaak een percentage van het te lenen bedrag.

Bankgarantie
Na ondertekening van de koopovereenkomst vraagt de verkoper om een waarborgsom of bankgarantie van 10% van de koopsom. Als je deze 10% niet zelf betaald, dan geeft de bank je een garantie en ook hier zitten kosten aan verbonden.

Verrekening zakelijke lasten
Elke woningeigenaar betaald woninglasten zoals de onroerende zaakbelasting, waterschapsbelasting en het rioolrecht. Deze kosten worden vaak vooruitbetaald voor het hele jaar en bij de aankoop moet jij de al betaalde kosten als het ware terugbetalen aan de verkoper voor het resterende deel van het jaar. Ook betaal je soms al voor de Vereniging van Eigenaren of voor de extra uren die de notaris maakt voor andere zaken omtrent de woning.

Al deze kosten komen uiteindelijk terug op de nota van afrekening die je van de notaris krijgt. Onderaan de streep kun je precies zien wat je uit eigen zak dient te betalen. Een spaarpotje met eigen geld is dus een must bij de aankoop van een huis!
Gelukkig zijn er een aantal kosten wel fiscaal aftrekbaar. Maak hier dus zeker gebruik van! Het gaat om de volgende kosten:

  • Hypotheek & afhandelingskosten
  • Kosten NHG
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Bankgarantiekosten